Çan (Normal Dağılım) Eğrisi Nedir? - Bilgi Kasırgası

Post Top Ad

19 Eylül 2018

Çan (Normal Dağılım) Eğrisi Nedir?

 Çan eğrisi bir diğer adıyla normal dağılım eğrisi ülkemizde birçok üniversitede eğitim görevlilerinin uygulamayı tercih ettiği bir puanlama sistemidir. Normal puanlama sisteminden daha zorlu bir puanlama sistemi olarak bilinir. Bu sistem öğretim görevlilerinin isteklerine göre değiştirilebilirken öğrenciler tarafından çok da fazla istenmeyen bir sistemdir.

can-egrisi


Çan Eğrisi Sistemi Nasıl İşler?

 Çan eğrisi sisteminin işleyişi normal sistemden oldukça farklıdır. Bu puanlama sisteminde notlar hesaplanırken, sınıftaki öğrencilerin sınavdan aldığı puanlar toplanır ve aritmetik ortalaması alınır. Aritmetik ortalama sonucunda ortaya çıkan sayı için "CC" harf notu verilir ve diğer harf notları standart sapmaya göre belirlenir. Bunun sonucunda dersten kalmanıza sebep olacak puanlar da belirlenmiş olur. Fakat bu sistemde öğretim görevlisi sisteme dilediği gibi karışabilir. Öğretim görevlisinin inisiyatifine göre geçme notu yüksekse aşağı çekilebilir.


Çan Eğrisi Sisteminin Avantajları

 Çan yani normal dağılım eğrisi sistemi sayesinde sınavlara çok da fazla çalışmadan iyi puanlar alabilmek mümkündür. Çünkü puanınızı sizin çalışmanız kadar sınıfın da durumu belirler. Sınıfınızın durumu kötüyse ufak bir çalışmayla bile güzel puanlar alabilmeniz mümkündür. Örneğin normal puanlama sisteminde geçme notunuz 60'sa sınıfınızın durumuna göre (Sınıftaki puanlar düşükse) 30 puanla bile barajı aşabilirsiniz.

çan-eğrisi-nedir

Çan Eğrisinin Dezavantajları

  Çan eğrisinin avantajları kadar dezavantajları da vardır. Bu dezavantajların başında sınıfın sınavdan yüksek bir puan ortalaması alması yer alır. Bunun sonucunda normalde 60 ile geçebileceğiniz dersten 80 alsanız bile geçemeyecek duruma gelebilirsiniz. Aynı şekilde yüksek puanlar alsanız bile ortalamanız düşük olabilir. Bu sistem sınıf içi rekabeti arttırdığı için iletişimde problemler oluşturabilir ve arkadaşlık ilişkilerinde sıkıntılar yaratabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder