Bitcoin ve Altcoin Evreninde Kullanılan Terimlerin Anlamları - Bilgi Kasırgası

Post Top Ad

13 Ağustos 2018

Bitcoin ve Altcoin Evreninde Kullanılan Terimlerin Anlamları

 Bitcoin veya altcoinler hakkında araştırma yaparken ya da birinin fikrini alırken ilk defa duyduğunuz bazı terimleri anlamada güçlük çekebilirsiniz. Bunu herkes gibi zamanında ben de yaşadım. Yeni başlayanların bunları anlamakta güçlük çekmesi çok normal bir durum.

 Gold and Silver Bitcoins

 Peki neymiş bu terimler? Aşağıdaki listede bitcoin ve kripto dünyasındaki terimlerin adlarını ve açıklamalarını vereceğim. Bu jargonları öğrenerek sınırsız blockhchain evreninde yeni şeyler öğrenip kendinizi geliştirebilirsiniz.
 O zaman başlayalım.

Fomo(Fear Of Missing Out) : Kaçırma korkusu anlamına gelir (Örneğin bir coin hızla yükselirken kaçırma korkusu ile siz de o coine atlar, yolculuğunuza başlarsınız.) Bu durumda genellikle coin fiyatları artma eğiliminde olur.

Fud(Fear Uncertainty and Doubt : Marketin veya kişilerin tedirgin olma, emin olamama durumudur. Bu durumda genellikle coin fiyatları düşme eğiliminde olur.

Bear(Bearish) : Ayı piyasası olarak da bilinir. Bu piyasada coinler düşüş eğilimindedir. (Ayı pençesini vurup aşağı indirir. Buradan aklınıza gelebilir)

Bull(Bullish) : Boğa piyasası olarak da bilinir. Bu piyasada coinler yükselme eğilimindedir. (Boğa boynuzlarıyla karşısındakini yukarı savurur. Buradan aklınıza gelebilir)

Market Cap: Piyasadaki coinlerin toplam değeri diyebiliriz.

BTC Dominance : Bitcoinin diğer coinlere göre market cap (Toplam değer) bakımından baskınlığını ifade eder. Bu yazıyı yazarken BTC Dominance %52.4 gibi yüksek bir seviyede. (Bullish işareti olabilir. Yatırım tavsiyesi değildir)

Top, Ath(All Time High) : Bir coinin gördüğü en yüksek nokta. Tepe noktası. Rekoru. Satış hedefinin olduğu yerdir. Ancak burayı yakalamak çok kolay değildir.

Dip : Bir coinin gördüğü en düşük nokta. Dip nokta. Alış hedefinin olduğu yerdir. Ançak ath'daki gibi burayı da yakalamak kolay değildir.

Dump : Yüklü satış, toplu satış gibi etkenlerle hızlı fiyat düşmesidir.

Pump: Yüklü alış, toplu alış gibi etkenlerle hızlı fiyat yükselmesidir.

Pump&Dump, Pompala Boşalt :
Belirli bir grubun veya bir kişinin yüklü miktarlarda alım yapıp  coinin fiyatını aniden arttırması. Bunun devamında fomoyla (Yukarıda ne olduğunu anlattık) coine giriş yapan olaydan habersiz kişiler coinin artışını sürdürür. Yeterince yükseldiğinde ilk başta alım yapan grup veya kişi elindeki coinleri aldığından çok daha yüksek bir fiyata satar ve aniden coin düşmeye başlar. Fomoya kapılıp alım yapanlar ise zarara uğrar.

Yeşil Mum, Green Candle : Coin fiyatının roketleyip tek çubukta yukarı doğru fırlaması. Kırmızı versiyonu ise bunun tam tersidir. Coin fiyatı tek çubukta dibe doğru yol alır.

Falling Knife : Düşen bıçağı tutmaya çalışırsanız ne olur? Evet bildiniz eliniz kesilir. Hızlı bir şekilde düşen coine fırsat bu fırsat diye dalarsanız 30 dakika sonra şoka girebilirsiniz. Hızla düşüşe devam edebilir. Kripto piyasasında düşünmeden hamle yapılmamalıdır. Bu durumlarda grafik düşen bir bıçağa benzediği için bu ismi almıştır.

Kazımak, Scalping : Marketteki dalgalanmaları takip edip al sat yaparak eldeki coin miktarını arttırmaktır. Bu sayede düşüşlerde bile para kazanabilirsiniz. Fakat tecrübe, ustalık ve biraz da şans ister.

Weak Hand : Coinin fiyatı düşmeye başlayınca hemen korkup satan kişilerdir. Kripto piyasasının acemileridir. Fakat bu acemilik onları bazen de büyük bir zarardan kurtarabilir.

Altcoin : Bir diğer adıyla Alternatif Coin. Bitcoine alternatif olarak çıkan değişik amaçlara hizmet eden coinlerdir.

Exchange : Bitcoin ve diğer altcoinlerin alınıp satıldığı dijital platformlardır. Kısaca kripto para borsalarıdır.

Grafik, Chart : Coinlerin fiyat değişimlerindeki hareketlerin gözlemlenebildiği çizelge. RSI gibi diğer değerleri de grafiklerden görerek grafik üzerinden yorumlama yapılabilir.

Arbitraj : Aynı coinin fiyatı 2 borsada farklı olunca birinden alıp diğerinden satma işlemidir. Hızlı para kazanabilir. (Fakat böyle durumlarda borsalar genellikle transfere engel oluyor)

Buy On Rumors, Sell On News : Kripto para piyasası gazla çalışır diyebiliriz :). Bir söylenti coinin fiyatını uçurabilir. Söylentiler geldikçe coinin fiyatı artmaya başlar ve coin fiyatlanır. Asıl haber gelince ise artıyormuş gibi yapıp hayvani bir düşüşle yatırımcıları dumura uğratabilir.

Satoshi, Sat, Sats : Adını Bitcoinin kurucusu Satoshi Nakamato'dan almıştır. Bitcoinin 100 milyonda biridir. 1 Satoshi=0,00000001 btc’dir.

K : Üç sıfır anlamına gelir. Örneğin 1k = 1000, 100k = 100000

Hold, Hodl: Bir coinin fiyatı düşerken veya artarken elinde tutmak demektir. "HODL" kelimesinin hikayesi ise şöyledir: Bitcointalk forumunda sarhoş bir adam bitcoinini satamadığını ve çok sinirlendiğini yazdı. Bundan sonra da "i am hodling" yazarak yeni bir meme oluşturmuş oldu bu sarhoş abimiz :)

Ripple, Etehereum and Bitcoin and Micro Sdhc Card
Yazımız bu kadardı. Bunun gibi yazıların devamı gelecek. Yorumlarınızı bekliyorum. Yazıyı paylaşırsanız sevinirim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder